luni, 19 martie 2018

Logopedie pentru copii. Cum îți dai seama că micuțul tău are nevoie de un logoped?

psihoterapie copii
Vorbirea – o deprindere pe care cei mai mulți dintre noi o consideră naturală – este, de fapt, mult mai importantă decât am crede. Pe lângă faptul că reprezintă principalul mod de a comunica, vorbirea are o legătură strânsă și cu privire la dezvoltarea abilităților psihice și a personalității copiilor.

Uneori, însă, micuții au anumite probleme de limbaj ce necesită ajutorul unui logoped pentru copii. Cum ne dăm seama de acest lucru?

Este foarte important ca o persoană specializată în logopedie să intervină pentru corectarea dificultăților de vorbire, înțelegere sau citire cu care copiii se pot confrunta, însă primul pas către realizarea acestui lucru depinde numai și numai de părinți.

Aceștia trebuie să își dea seama de problemele pe care micuții lor le-au dobândit, să le accepte și să își dorească să trateze cu seriozitate situația, astfel încât să apeleze la ajutor de specialitate.

De obicei, toate aceste probleme se manifestă, așa cum spuneam, prin dificultăți în vorbire – ceea ce presupune pronunțarea greșită a literelor, și, de asemenea, prin greșeli în scriere, citire și înțelegere a mesajului ori, după caz, a textului.

În ce constă o ședință de logopedie?

După acceptarea problemei și luarea inițiativei de a apela la un logoped – cea mai recomandată măsură în cazul în care părinții doresc să trateze cu maximă seriozitate o astfel de situație – tot ce mai rămâne de făcut constă în găsirea persoanei potrivite pentru desfășurarea ședințelor de logopedie.

Veți vedea că aceste ședințe nu sunt deloc atât de înspăimântătoare precum par, iar asta deoarece logopedia se face prin jocuri și exerciții, astfel că micuțul mai degrabă se va distra învățând să pronunțe, să citească sau să scrie corect.

De altfel, dacă nu doriți să scoateți copilul din mediul cu care este familiarizat, puteți apela la un logoped la domiciliu – lucru cu atât mai benefic pentru acomodarea lui cu terapeutul și cu activitățile specifice ședințelor.

În București, de exemplu, sunt foarte mulți terapeuți care oferă ședințe de logopedie la domiciliu, așadar această modalitate nu este deloc ieșită din comun, ba dimpotrivă, poate chiar să vă ajute să obțineți rezultate mai bune, într-un timp mai scurt.

Implicarea părinților este importantă pentru atingerea obiectivelor

Extrem de important, după începerea ședințelor de logopedie, este ca și părinții să se implice activ în corectarea greșelilor de pronunție cu care copilul se confruntă. Astfel, pe lângă exercițiile de logopedie pe care micuțul le face cu terapeutul, puteți încerca acasă numeroase jocuri care să contribuie la atingerea obiectivelor propuse și să-l ajute pe cel mic să pronunțe cuvintele în mod corect.

Câteva exemple de logopedie prin jocuri și exerciții pentru părinți:
  • Așezați-vă, împreună cu copilul, în fața unei oglinzi și scoateți limba, mișcând-o sus-jos, respectiv stânga-dreapta, în timp ce vă priviți în oglindă.
  • De asemenea, faceți cercuri cu limba scoasă. Eventual, ca să fie mai ușor, puneți miere pe buze și învățați să le lingeți circular, după care faceți exercițiul și independent de buze.
  • Imitați sunete de animale, de exemplu cocoșul (cucurigu), broasca (oac-oac), calul etc.

Niciun comentariu: