sâmbătă, 14 octombrie 2017

Yoga pentru copii şi adolescenţi ajută în prevenirea şi vindecarea anxietăţii

În Jurnalul de Medicină de la Harvard, cercetătorii prezintă impactul pe care anxietatea şi stresul le au asupra copiilor, a adolescenţilor şi a adulţilor şi oferă soluţii prin terapii alopate şi alternative.
Ei vorbesc despre importanţa respiraţiei corecte şi a meditaţiei în reuşita de a lupta împotriva gândurilor obsesive sau a fricilor care provoacă diferite tipuri de anxietăţi.
Anxietatea la copii şi la adolescenţi
Copilăria este marcată de anumite frici precum frica de întuneric, frica de monştri, frica de a sta singuri, de a începe grădiniţa şi şcoala sau de a fi fără părinţi.
Pentru o perioada scurtă de timp, o astfel de frică este considerată ca fiind normală.
Momentul în care aceste frici intră în sfera de anxietate este atunci când se prelungesc pentru perioade mai lungi de o lună sau când afectează acţiunile copilului în aşa mod încât nu se mai poate integra în viaţă socială.C:\Users\AdMarks\Desktop\Cristina\Nirvana Yoga\8\yoga cu copii.png
Cercetătorii grupează anxietatea în mai multe tipuri de sindroame:
1. Sindromul anxietăţii la separare care apare în copilărie şi se manifestă când părinţii trebuie să plece de acasă la muncă, sau când copiii sunt lăsaţi la grădiniţă sau la şcoală. Această frică devine sindrom în momentul în care copiii sunt convinşi de faptul că părinţilor li se va întâmpla ceva rău care le ameninţă vieţile, devin agitaţi doar la gândul că vor pleca de acasă, până la manifestarea unor simptome precum diareea, voma sau durerile severe de cap.
2. Sindromul anxietăţii generalizate copiii care suferă de acest sindrom sunt foarte conştienţi de ei înşişi şi caută aprobarea adulţilor pentru orice acţiune făcută. Se pot îngrijora de foarte multe aspecte ale vieţilor lor, de la notele de la şcoală până la câtă benzină mai este în rezervor.
3. Fobie socială aceşti copii sau adolescenţi nu se pot integra social, sunt foarte timizi şi nu pot face niciuna din acţiunile normale atunci când sunt în societate.
4. Mutism selectiv aceşti copii au abilitatea de a vorbi, însă în anumite situaţii cheie, precum vizitele la doctor, găsesc imposibilă această acțiune (de a vorbi). Aceasta este o situaţie care se repetă şi se întinde pe perioade de timp îndelungate.
5. Sindromul obsesiv-compulsiv se manifestă la fel ca la adulţi cu o diferenţă: copiii nu ştiu că gândurile şi acţiunile lor nu sunt normale, ei le iau de bune şi le trăiesc la intensitate maximă. Adulţii, de exemplu, sunt conştienţi că impulsurile lor nu sunt normale, chiar dacă nu le pot opri.
6. Atacuri de panică se manifestă ca la adulţi şi se confruntă cu impresia că nu pot face faţă situaţiei.
7. Fobia este clasificată ca fobie: frica îndelungată faţă de anumite obiecte sau procese naturale.
8. Sindromul post-traumatic apare în urma unor abuzuri emoţionale sau fizice, sau în urma unor accidente sau dezastre naturale.
C:\Users\AdMarks\Desktop\Cristina\Nirvana Yoga\8\seminar adolescenti.jpg
Yoga ajută în tratarea anxietăţii la copii şi adolescenţi
Beneficiul yoga pentru copii vine tocmai din faptul că yoga lucrează pe trei paliere concomitent:
Pe partea fizică   relaxează şi destresează toate grupele de muşchi din corp. Frica şi panica vin la pachet cu tensionarea musculară, astfel încât este necesară o relaxare fizică completă.
Pe parte mentală yoga învaţă copiii să îşi aducă mintea în interiorul corpului, să fie atenţi la senzaţiile din corp, să relaxeze contracţiile musculare şi să îşi observe gândurile şi emoţiile. Prin observare şi concentrare în momentul prezent, copiii învaţă să se detaşeze de gândurile care provoacă panică sau frică. Gândurile sunt privite că fiind separate de realitate şi îşi pierd puterea de a influenţa acţiunile copiilor.
• Pe parte spirituală cel mai important proces care se întâmplă în cadrul unui curs de yoga pentru copii este că prin exerciţiile de yoga ei îşi cresc nivelul de energie. Primesc energie pozitivă şi scot energia negativă manifestată prin gânduri şi emoţii necontrolate. Este un proces care se întâmplă automat, datorită procesului de unificare dintre suflet şi energia universală.
Beneficiile cursurilor de yoga pentru copii se pot observa chiar şi după primele sesiuni de practică.
La Studioul Nirvana Yoga din Bucureşti clasa de yoga pentru copii şi adolescenţi are loc în fiecare sâmbătă, între orele 17:15-18:45.
Clasa de yoga este formată din:
1. Exerciţii dinamice care alungă oboseala şi letargia din corp.
2. Salutul soarelui care aduce vitalitate şi putere de concentrare.
3. Posturi de yoga care echilibrează energia în corp şi îi ajută să îşi dezvolte sistemul osos şi muscular într-un mod armonios.
4. Relaxarea finală care îi ajută să intre într-o stare meditativă.
5. Pranayama tehnici de respiraţie care combat stresul şi anxietatea.
6. Meditaţia îi învaţă să se concentreze şi îi ajută să câştige răbdare.
Cursurile de yoga pentru copii şi adolescenţi se desfăşoară în paralel cu cursurile pentru adulţi, astfel că părinţii pot face clasa de yoga alături de copii.
Pentru rezervări de covoraşe puteţi scrie la yogi@nirvanayoga.ro sau puteți suna la numărul de telefon 0733.756.897.

Niciun comentariu: