marți, 31 ianuarie 2017

Tu ce mijloace de deplasare urbana alegi de Mobility Week?

Accesati site-ul oficial Mobilityweek.ro, daca v-ati propus ca sa mai renuntati la autoturismul personal poluant macar o saptamana si sa utilizati alte mijloace de transport mai putin vatamatoare pentru mediu, ca sa va deplasati in diferitele zone ale orasului in care locuiti. Mai ales ca nu vorbim de orice saptamana, ci de Saptamana Europeana a Mobilitatii.

Vi se pare incomod ca sa folositi mijloacele de transport public? Nu e deloc asa, poate fi chiar distractiv, daca sunteti un pic isteti si va place joaca, indiferent ce varsta aveti.

Testati asadar transportul in comun in marile orase si, cine stie, s-ar putea chiar sa va placa experienta!
Nu v-ati saturat ca dimineata sa va urcati aproape in transa in autoturismul personal si sa conduceti pe pilot automat pe acelasi traseu pana la locul de munca, fara ca sa vedeti nimic in jur?
Nu ar fi mai interesanta o provocare de genul: "In fiecare zi din saptamana aceasta sa folosesc alte mijloace de locomotie pentru a ajunge la job, pe cat posibil pe trasee diferite, chiar daca asta presupune sa plec un pic mai devreme de acasa? Iar la intoarcere sa vin pe alta ruta decat pe aceea parcursa dimineata?"Asa o sa fiti in masura ca sa observati din ce in ce mai multe detalii ale traseelor pe care, mergand pe acelasi drum batatorit, le-ati ignorat pana in prezent cu desavarsire: cladiri vechi, denumiri de strazi, oameni speciali, marcaje pietonale, piatete, statui. Doar ca va trebuie nitel antrenament pentru asta.
Cel mai interesant va fi ca sa combinati, daca locuiti de exemplu in Bucuresti, mijloacele RATB (tramvai, autobuz sau troleu) cu metroul si cu mersul pe jos.
Daca locuiti relativ aproape de locul de munca, bicicleta poate fi o optiune foarte buna de a ajunge la timp la job, fara ambuteiaje enervante, plus ca faceti si miscare, in acest mod.Evident, daca nu aveti de parcurs decat 2-3 kilometri pana la serviciu, cel mai sanatos este mersul pe jos, asa putand ca sa admirati pe indelete si peisajul metropolitan (cladiri, parcuri, porumbei si chiar pescarusi, daca lucrati undeva langa cheiul Dambovitei).Chiar si cand plecati in strainatate, puteti ca sa faceti economii financiare serioase daca nu luati taxiul si apelati, de exemplu, la o cursa speciala de persoane sau la un microbuz al unei firme ce ofera servicii de transfer aeroport.
Comisia Europeana a stabilit doua obiective fundamentale pentru mobilitatea urbana: reducerea pana la disparitie a numarului autoturismelor care folosesc carburanti traditionali din orase pana in anul 2050 si trecerea la o logistica urbana de transport cu zero emisii poluante in marile orase pana în anul 2030, care include inclusiv transportul in comun in marile orase.
Pentru aceasta este insa nevoie de o consitentizare a populatiei din metropolele europene asupra acestui proiect indraznet, care va avea drept efect principal imbunatatirea conditiilor de viata in marile aglomerari din orase.Daca o sa intrati pe Facebook, pe pagina European Mobility Week Romania, o sa gasiti acolo multe detalii despre acest demers international prin care europenii sunt invitati ca sa testeze avantajele combinarii diferitelor forme de deplasare in mediul urban. 
Va invit asadar la o deplasare inteligenta in Saptamana Europeana a Mobilitatii, incepand chiar de acum!Niciun comentariu: