miercuri, 18 ianuarie 2017

Drone speciale produse in Romania

Teamnet, iata un nume ce se doreste preschimbat in renume in domeniul productiei de drone speciale.

Pe la jumatatea lunii iulie a anului trecut, presa anunta ca drona romaneasca Hirrus a participat la exercitiul NATO Unified Vision 2016, mai precis la o operatiune de colectare de informatii, supraveghere si recunoastere, activitati realizate cu ajutorul unor avioane fara pilot.
Drona Hirrus a zburat la noi in tara (in regiunea Ilfovului), intimp ce era condusa de la distanta, din Germania de catre Bogdan Nedelcu din cadrul grupului Teamnet.
Dupa cum declara acesta in vara trecuta, dupa finalizarea exercitiului, acest produs de varf marca Teamnet a intrunit aprecierile celorlalti participanti, in conditiile in care la NATO Unified Vision 2016 au participat nu mai putin decat integratori de sisteme si producatori de tehnologie ISR din nu mai putin decat 17 tari.
Bogdan Padiu, mare impatimit al baschetului, spune ca o reteta a succesului de care s-a bucurat initial Teamnet Romania, iar mai apoi companiile din cadrul Teamnet Grup (Teamnet International - integrator de servicii IT, Teamnet Dedalus - companie de software medical, Teamnet Engineering - companie de automatizari si Ymens - firma de cloud) isi are radacinile in principiile jocului de baschet. Dovada ca intre sporturile de echipa si afacerile profitabile exista o mare legatura.
Si pentru acest an Teamnet International si-a propus sa realizeze proiecte care sa inglobeze tehnologii de varf, multa inteligenta creativa, asa incat produsele ce vor fi lansate sa poata concura de la egal la egal cu cele ale unor companii de top din Europa si chiar de pe alte continente. Drona tactica Signus este in lucru in acest moment.
Trecerea de la Teamnet Romania la Teamnet International a fost anevoiosa, dar printr-o tenacitate deosebita ea s-a concretizat, asa se face ca in prezent grupul Teamnet este cunoscut nu doar in tara noastra, dar si in alte continente ale lumii.
Daca bunele rezultate obtinute de Teamnet Engineering si Teamnet Dedalus erau oarecum de asteptat, intrarea companiei Teamnet International pe piata producatorilor de drone speciale a fost ceva spectaculos.
Sub influenta cartilor si filmelor SF, pentru multi dronele sunt inca aparate folosite aproape exclusiv in domeniul militar, dar nu este deloc asa.
Aceste aeronave fara pilot se pot utiliza cu brio si in foarte multe scopuri civile, incepand cu monitorizarea sistemelor de transport pentru electricitate, monitorizarea faunei salbatice, hidrologie, agricultura, chiar si in fotografierea de sus a unor situri arheologice.
Exista fani inversunati ai utilizarii dronelor, dar si adversari care nu le doresc, deoarece considera ca ar incalca anumite principii legate de viata privata, nemaivorbind de utilizarea lor pentru activitati de spionaj (inclusiv de natura economica).
Dezbaterile vor continua, fara indoiala, dar faptul ca in Romania se produc drone speciale este un lucru de apreciat si un titlul de mandrie. Mai devreme sau mai tarziu, ca orice noua tehnologie, ele vor sfarsi prin a fi acceptate si isi vor dovedi utilitatea intr-o multitudine de sectoare civile si, speram cei mai multi dintre noi, doar in scopuri defensive de ordin militar.

Niciun comentariu: