vineri, 23 decembrie 2016

Stomatita, afectiune a cavitatii bucale ce trebuie tratata de stomatolog

Remedii si tratamente stomatita se gasesc o gramada pe net, unele de-a dreptul fanteziste, dar cel mai indicat este sa se mearga totusi la un medic stomatolog, specialist in domeniul dento-alveolar, deoarece lucrurile pot scapa de sub control si se pot ivi complicatii nedorite.
Nu poti sa afli totul despre stomatita online, din cateva click-uri de mouse, poate doar niste lucruri generale, pe care si aceia ce nu au studii medicale le pot intelege.
Stomatita este o durere sau o inflamatie localizata in interiorul gurii, in zona obrajilor, gingiilor, pe interiorul buzelor sau pe limba.
Sunt cunoscute doua tipuri principale de stomatita: stomatita herpetica si stomatita aftoasa.
Cauzele stomatitei pot sa fie extrem de diverse:
- o infectie cu virusul herpetic - herpes simplex 1 (HSV-1) - care se intalneste mai ales la copiii mici cu varste intre 6 luni si 5 ani;
- o infectie cauzata de o igiena bucala defectuoasa sau de leziuni ale membranelor mucoase din cavitatea gurii - mai frecventa la pacienti cu varste cuprinse intre 10 si 19 ani, dupa opinia specialistilor.
Daca stomatita herpetica este contagioasa, fiind cauzata de un virus extrem de periculos ce poate sa lase pacientului leziuni si in viitor, stomatita aftoasa nu se poate transmite prin diverse alimente sau prin sarut, dar asta nu inseamna ca aceasta forma de afectiune a cavitatii bucale nu trebuie tratata si ea nu maxima atentie.
Dintre cauzele frecvente ale stomatitei aftoase se pot enumera:
- uscaciunea tesuturilor bucale din cauza respiratiei pe gura, deoarece narile sunt infundate;
- diverse leziuni determinate de lucrarile dentare sau de muscarea din greseala ale partilor interne ale obrajilor;
- raniri provocate de suprafetele ascutite ale dintilor, protezelor sau altor dispozitive dentare;
- boala celiaca;
- inflamatii ale organelor interne;
- diverse boli autoimune ce ataca inclusiv celulele din cavitatea bucala;
- o reactie alergica la diverse bacterii prezente in gura;
- o sensibilitate a pacientului la o serie de alimente, precum ar fi: capsunile, citricele, cafeaua, ouale, branza, alunele, ciocolata;
- infectia cu candida albicans;
- lipsa de vitamina B12, acid folic, fier sau de zinc;
- agresiunea unor medicamente asupra mucoaselor bucale;
- slabirea sistemului imunitar;
- boala HIV;
- stresul.
Apeleaza la medicii dentisti cu experienta de la Trident, iata ce te sfatuiesc, daca suferi de aceasta afectiune, ce se poate agrava daca nu este tratata corespunzator.


Un tratament stomatita corect se poate prescrie doar de catre un dentist foarte bine pregatit teorretic si practic, nefiind suficiente remediile populare precum:

- evitarea stresului si starilor ce pot scadea imunitatea (anxietatea, depresia, tensiunea continua la serviciu si/sau acasa);
- sedentarismul;
- insuficienta hidratare;
- scoaterea zaharului alb si a produselor zaharoase din alimentatie, grasimile saturate, uleiurile rafinate si margarina;
- pasta de dinti ce contine sulfat de lauril de sodiu.
Un tratament stomatita eficient, dar nu suficient, este reprezentat si de clatirea gurii si gargara cu un decoct concentrat din galbenele, coji de nuca si salvie.
Asadar, oricat de bun ar fi inclusiv acest leac babesc, aproape totul despre stomatita (tipuri, cauze, forme de manifestare, tratament), precum v-am spus stiu cel mai bine medicii dentisti.
Eu va recomand ca in situatia neplacuta in care aveti aceasta suferinta sa apelati la Clinica Stomatologica Trident unde dentisti cu experienta va pot ajuta sa scapati rapid de aceasta afectiune localizata la nivelul cavitatii bucale.Niciun comentariu: