vineri, 11 noiembrie 2016

Terapia strategica - calea cea mai scurta de a scapa de depresie!

Daca nu mergi la psiholog pentru tratarea depresiei este destul de dificil, daca nu chiar imposibil, ca sa tii sub control aceasta boala grava, cu efecte puternice asupra gandirii si comportamentului.
Traim niste vremuri in care numarul acelora care sufera de aceasta maladie moderna a crescut mult, statisticile afirmand ca in prezent cel putin una din zece persoane are depresie, intr-o forma mai mult sau mai putin grava.
Netratata, depresia poate avea consecinte nefaste, mergand pana la decesul persoanei prin suicid.


Iluzia pe care o au aceia atinsi de aceasta boala psihica este ca isi pot reveni singuri, ca nu au nevoie de tratament medical, nici de psihoterapeut, le poate fi fatala.
Daca nu apeleaza la ajutor de specialitate (medic psihiatru, psiholog), daca familia si familia nu ii sunt alaturi, unui bolnav de depresie ii va fi extrem de dificil, daca nu imposibil ca sa isi revina.
Se intampla asta deoarece, in afara de problemele interioare care il macina, ceilalti oameni (prieteni, colegi de munca, oameni straini cu care vine in contact), nu il inteleg, ba chiar mai mult, ajung sa il considere nebun, daca simptomele depresive sunt vizibile (plans necontrolat, dificultati de gandire si concentrare, incapacitatea de a lua decizii, anxietate sau nervozitate, lipsa de energie, oboseala cronica, insomnie sau o stare continua de somnolenta, modificari ale greutatii corporate etc.).
Asa cum un prieten imi spunea de curand: "Doar cine nu a fost depresiv poate sa rada despre cineva suferind de aceasta boala!".
Din acest motiv, pentru ca un depresiv trebuie sa se lupte si cu incapacitatea celorlalti de a-i intelege situatia, are nevoie de un aliat obiectiv, neutru. Iar acesta este bine sa fie un psihoterapeut (nu o ruda, nu un prieten), care are pregatirea necesara si experienta de a conduce un asemenea bolnav spre insanatosire psihica.

Ce-i drept, depresia nu se rezolva pocnind din degete, necesita multe sedinte de terapie (pana la doi ani in unele cazuri sau mai mult) si costuri mari pentru pacient, de aceea specialistii au cautat metode care sa scurteze pe cat posibil durata tratamentului.
Asa au aparut terapiile dinamice de scurta durata, centrate pe solutii, sub un numar de 10-20 de sedinte, focusate pe eliminarea simptomelor si a comportamentelor maladive, concomitent cu o reconstructie pozitiva a realitatii personale si interpersonale a pacientului.
Terapia strategica se potriveste cel mai bine persoanelor care vor ca sa isi rezolve problemele rapid, mobilizandu-si resursele interne.
S-au facut studii la universitati prestigioase si s-a demonstrat stiintific faptul ca un procentaj de 86% pana la 95% dintre bolnavi si-au rezolvat complet problemele prin psihoterapie strategica in circa 7 sedinte, fara chiar a mai fi nevoie de tratament medicamentos.

Depresia a putut fi depasita de catre bolnavi in medie in 82% din cazuri, putin sub medie, dupa cum se vedere, dar scorul fiind totusi extraordinar chiar si in acest caz (spre deosebire de metodele clasice de psihoterapie).
Cel mai bine s-au rezolvat prin terapie scurta strategica tulburarile anxioase (95% din cazuri): atacurile de panica, tulburari de stress post-traumatic, fobii de natura diversa etc.
Instrumentele folosite de psihoterapeut in terapia strategica sunt unele ce se bazeaza pe metafora, recadrare, tipurile de logica circulara sau non-ordinara, menite sa schimbe felul clientului de a se raporta la realitate, sa il puna in postura de a-si cladi el insusi o realitate functionala, care nu mai are nimic de a face cu aceea anterioara.
Psihoterapeutii care abordeaza asemenea strategii de lupta contra depresiei, prin dialog, metafore, incearca sa il faca pe depresiv sa isi creeze o realitate pornind de la zero, dupa ce experimenteaza cel mai cumplit scenariu dintre cele posibile (sub supraveghere) pentru a avea mai apoi de unde sa renasca precum pasarea Phoenix, sa il faca sa gaseasca singur solutii la problemele sale atat de complexe, incat in primul moment par fara rezolvare.

Daca esti in situatia in care suferi de depresie, poate ar fi bine sa incerci si tu sa apelezi la un specialist ce utilizeaza aceasta metoda de terapie economica si cu efecte pozitive vizibile in scurt timp - Terapia Strategica.

Psihoterapeut si psiholog Simona Jeles te poate ajuta in acest sens.
Datele sale de contact sunt:

Psihoterapeut și psiholog Simona Jeles
Cabinet psihologic:
Str. Popa Nan nr. 30 sector 2 Bucuresti
Telefon: 0721 797 981
Email: simona.jeles@terapiastrategica.ro
Site: www.terapiastrategica.ro

Contacteaz-o si vei putea zambi din nou, faurindu-ti o noua realitate in care sa poti functiona normal! 

Niciun comentariu: