duminică, 6 noiembrie 2016

Aparatul dentar ne ajuta sa zambim in viata cu incredere!

Aceia ce nu stiu ce avantaje formidabile aduce pentru intreaga viata purtarea la timp a unui aparat dentar bine ales de catre un medic stomatolog specialist.
De ce este bine sa acceptam propunerea stomatologului de a ne pune temporar un aparat dentar?
Traim intr-o lume in care se pune accent din ce in ce mai mare pe felul in care aratam, de aceea a avea dintii strambi, nealiniati, ajunge sa devina un handicap serios, care mai ales la tinerete (dar nu numai) poate sa ne scada enorm stima de sine, pana in punctul in care putem sa ajungem sa purtam un stigmat psihic, cu grave consecinte, cu bataie lunga in timp.
Nici macar nu mai conteaza pentru aceia din jurul nostru daca avem dintii albi ca fildesul, daca ne preocupam serios de igiena noastra dentara, tot vom fi subiect de glume nesarate din partea lor, ironii ascutite ce ne vor rani sufletul si ne vor face ca sa ne inchidem in noi, sa ne izolam, sa ajungem uneori chiar niste inadaptati sociali, indiferent cate eforturi am depune ca sa iesim din aceasta stare.
Din fericire, exista solutii pentru a rezolva aceasta situatie neplacuta, dar la varsta adulta de multe ori ele sunt destul de costisitoare, asa incat nu toti oamenii maturi isi mai permit ca sa isi puna un aparat dentar, altele fiind in viziunea lor prioritatile.
In schimb, daca aceasta problema este remarcata de medicul specialist in stomatologie chiar la un copil ce nu si-a schimbat inca dentitia de lapte sau la un adolescent, lucrurile se pot rezolva mult mai simplu, mai rapid, mai putin costisitor si, dupa o perioada de adaptare, chiar amuzant pentru pacient.


Aceasta solutie salvatoare rezida in purtarea unui aparat dentar.
Masurile corective in stomatologie, cand este vorba de dinti strambi sau prost aliniati, sunt mult mai eficiente cand pacientul are o varsta mai mica, iar dantura lui e ceva mai maleabila, copilul fiind intr-un proces natural de crestere.
Norocul este ca in zilele noastre parintii sunt mult mai deschisi la minte, mai informati, se preocupa mai atent inclusiv de a face vizite cu ai lor copii periodic la cabinetul stomatologic.
Nu stiu cum se intampla la alte clinici dentare din tara, dar la cea unde merg eu copiii-pacienti se simt excelent, asa incat proverbiala fobie de dentist nu are nicio sansa ca sa se instaleze.
Copilul meu este fericit ori de cate ori mergem la "dințologie", pentru consult, deoarece ii place la nebunie aparatura performanta de la clinica din Malcoci, dar si cum vorbesc medicii de acolo cu el.
Are un aparat dentar mobil si este bucuros cand il poarta. Ba chiar ne intreaba de ce nu ne punem si noi cate unul, ca sa fim "o familie de robo-oameni", dupa cum se exprima el.
Mda, ar fi o idee, dat fiind ca aparatul dentar se poate purta la orice varsta, daca este nevoie. 
Singurele conditii, am aflat de la specialisti sunt ca dintii si gingiile sa fie destul de rezistente pentru a suporta presiunea exercitata de un asemenea dispozitiv  medical stomatologic.
Totusi, la examenele efectuate noua, parintilor, ni s-a spus ca avem dantura in regula, asa incat daca vrem cate unul ca sa fim "robo-mamica"si "robo-tatic" trebuie sa vorbim cu aceia ce confectioneaza bijuterii, ca sa ne ajute ei, cu un aparat dentar aparent.
Asa se face ca, deocamdata, nu vom putea sa fim robo-parinti, iar pana se vor inventa podoabe de acest fel, prichindelul nostru nu va mai avea nevoie de el, deoarece in maxim 2 ani dantura lui va fi perfecta, la fel ca a lui Dorian de la "Next Star", al carui fan este.
Ce intrebari pune medicul stomatolog ortodont inainte de a decide daca putem purta un aparat dentar?

Avand ceva experienta, in calitate de mama de copilas purtator de aparat dentar, iata cam ce v-ar putea intreba medicul ortodont in cadrul consultatiei:
  • Aveti dureri in osulmaxilar?
  • Aveti sangerari gingivale frecvente cand va spalati pe dinti?
  • Aveti unul sau mai multi dinti care va jeneaza?
  • Aveti probleme in masticatie?
Evident, intrebarile vor fi mult mai numeroase si este bine sa raspundeti cinstit la ele, deoarece ati platit acea consultatie, iar in joc este insasi sanatatea dvs. dentara.
Alegerea si purtarea unui aparat dentar impune vizite regulate la medicul ortodont
Medicul ortodont o sa va faca si o examinare amanuntita a danturii si gingiilor, pentru a stabili exact cum muscati, daca dintii superior se freaca de cei inferiori, daca ei sunt bine aliniati sau sunt strambi, daca exista spatii intre ei, daca aveti probleme in pronuntarea unor cuvinte.

Pentru alegerea unui aparat dentar potrivit este nevoie de mai multe vizite la medicul ortodont, iar apoi, pe timpul lunilor sau chiar a anilor de purtare a acestui dispozitiv stomatologic, controalele medicale sunt esentiale, deoarece specialistul ce va avea grija de dvs. trebuie sa vada ce progrese se inregistreaza pe parcurs si sa va regleze de cate ori este nevoie aparatul dentar.
Ce model de aparat dentar de indreptat dintii este mai bun?
Cel mai bun aparat dentar este acela potrivit pentru problema de natura dentara pe care o aveti. S-ar putea sa nu fie cel mai estetic model, nici cel  mai putin vizibil, dar trebuie privit in perspectiva: conteaza rezultatul final - o dantura perfecta cu dintii drepti, bine aliniati, fara spatii libere intre ei, nu neaparat cum arata dispozitivul ce va realiza acest lucru. Evident, daca arata bine si aparatul dentar, precum al cantaretilor sau vedetelor de cinema, cu atat mai bine, nu-i asa?

Purtarea unui aparat dentar presupune dureri mari?
La inceput, mai ales in cazul aparatelor dentare fixe, exista o perioada in care pacientul poate ca sa simta o oarecare presiune asupra danturii, o jena enervanta, dar cu timpul se va obisnui si nici nu o va mai observa. Acea presiune ca si senzatia de corp strain in gura va disparea, iar la un moment dat va uita cu desavarsire ca il poarta!
Cat costa un aparat dentar?
La aceasta intrebare raspunsul cel mai bun este: DEPINDE!
De tipul acestuia (mobil sau fix), de model, de materialele din care sunt confectionate, de cat este de vizibil sau... invizibil.

O sa observati ca exista aparate dentare care pornesc de la 800 de lei (pentru copiii) si 1700 lei pentru adulti, dar si unele ce pot depasi lejer 4000 de lei, in cazul unor modele foarte performante.
Vestea buna este ca plata se poate face si in rate, asa incat oricine isi poate permite unul.

Niciun comentariu: