marți, 1 martie 2016

Polistiren sau Multipor? Tu ce alegi pentru izolarea termica a casei tale?

In aceasta primavara am de gand sa imi izolez termic garsoniera pe care am mostenit-o in Bucuresti si pe care, deoarece era foarte friguroasa, nu am reusit inca sa o  inchiriez nimanui.

Usor de zis, greu de gasit o solutie eficienta la aceasta problema, in conditiile in care vorbim despre o locuinta amplasata intr-un bloc vechi, cu patru etaje, situat undeva pe langa Piata Crangasi, imobil care nu a intrat deocamdata  in programul de reabilitare termica al Primariei Sectorului 6. (Si nici nu cred ca are sanse prea curand!)

Am nevoie asadar de un material izolant bun si ieftin, fapt pentru care am inceput deja cautarile pe internet, doar-doar o sa aflu ceva cu adevarat potrivit pentru garsoniera mea friguroasa.

Dupa ample scotociri in mediul virtual, am decis ca lupta finala va fi data intre doua materiale de izolare termica a locuintelor: Multipor vs. polistiren

Cine oare va iesi victorios:  Multipor - materialul novator sau traditionalul polistiren folosit de imensa majoritate a romanilor.

Polistirenul, acest produs obtinut din derivati petrolieri, se stie, este cel mai utilizat in Romania pentru izolarea termica a imobilelor deoarece are un pret foarte scazut si o oarecare stabilitate dimensionala (evident, daca nu este utilizat la exterior).

In plus,  este si materialul termoizolant de baza in reabilitarea termica a blocurilor, iar locatarii s-au declarat in general multumiti, dat fiind ca si-au redus cat de cat sumele inscrise in facturile la energie termica.

Toate bune si frumoase, doar ca polistirenul mai are si cateva dezavantaje majore, pe care cei interesati in termoizolarea individuala ar trebui sa le ia in seama cu multa seriozitate.

In primul rand, polistirenul este impermeabil, ceea ce conduce in timpul verilor tot mai toride de la noi la senzatia lipsei de aer in incaperile capitonate cu acest material, efect resimtit din plin de bolnavii de astm bronsic, dar si de catre aceia cu boli cardiovasculare.

Asa se face ca, desi pe timpul iernii va scadea factura la caldura ( chiar daca si atunci sentimentul de sufocare o sa fie prezent in locuinte), vara o sa creasca mult factura la energie electrica, deoarece va fi necesara o ventilatie foarte buna a camerelor izolate cu polistiren. Unde mai pui ca aceste incaperi mai au si geamuri termopan!

Un alt dezavantaj major pe care polistirenul il prezinta a fost dezvaluit mai ales dupa incidentul din Clubul "Colectiv", cand specialistii, discutand despre materiale ignifuge, au atras atentia, printre altele, ca si acest popular material izolant, desi catalogat de producator ca "ignifug", datorita unei substante chimice care se adauga in compozitie la fabricarea lui, isi mentine dorita capacitate de a nu arde doar pe o perioada limitata, de cel mult cateva minute.

Avand in vedere incendiile tot mai dese intamplate in ultima vreme in Romania, inclusiv in blocurile de locuinte, ne putem pune problema ce se va intampla, intr-o asemenea situatie neplacuta, cu aceste numeroase apartamente capitonate la exterior cu polistiren, in cadrul proiectului national de reabilitare termica.

Nu cumva, pana la sosirea pompierilor si lichidarea focarului incendiului dintr-o locuinta,  focul se va extinde si la alte apartamente, fara a se limita doar la acela unde s-a declansat initial?

Si pentru ca tot vorbim de caldura, desi polistirenul isi pastreaza in general forma, daca este asezat pe un perete exterior aflat in bataia soarelui, mai ales daca acesta este si vopsit in niste culori care atrag si mai mult razele solare, risca sa se topeasca si automat isi pierde si proprietatile de material termoizolant.

Asa stand lucrurile, ajungem la concluzia ca polistirenul, utilizat ca material termoizolant cam in proportie de 90 de procente in Romania, are un singur avantaj cert: pretul mic!

In rest... doar dezavantaje.

De ce in tara noastra a fost acceptat polistirenul pentru reabilitarea blocurilor de locuinte va las pe voi sa spuneti, in conditiile in care, in Occident, este demult interzis a fi utilizat la peretii exteriori ai cladirilor rezidentiale, fiind permis doar pentru termoizolarea spatiilor industriale.

Stiu, suntem saraci, dar acest lucru nu este un argument pentru a ne pune sanatatea si chiar viata in pericol, mai ales cand exista si solutii mai ecologice,  nu foarte scumpe, dar cu performante mult mai bune.

Ce ati zice de un material termoizolant care sa coste cam 100 de lei pe metru patrat, adica doar cu vreo 40 de lei mai mult decat o placare de un metru patrat cu polistiren?

Multipor sub forma de placi de termoizolare - iata despre ce vreau sa va povestesc acum, Ele se pot utiliza atat la interior, cat si la exterior, indiferent ca este vorba de un un bloc de locuinte, o casa "pe pamant" sau de o hala sau anexa industriala.

Avantajele acestui material solid, 100% natural, complet mineral si ecologic,  sunt evidente.

Multipor permite "respiratia peretilor", asa incat nu doar ca nu mai exista senzatia de lipsa de aer pentru aceia ce stau vreme indelungata in  incaperile termoizolate cu acest material novator, dar este inlaturat si pericolul aparitiei igrasiei.

Este ignifug cu adevarat, de aceea scade pericolul extinderii incendiului la alte apartamente si permite localizarea mai buna a focului, pana la sosirea echipajelor de pompieri.

Multipor este, din punctul meu de vedere, dar si al multor specialisti in reabilitari termice, solutia ideala pentru aceia ce nu isi pot izola apartamentul la exterior si vor o solutie simpla, dar eficienta, pentru interior.

Investitia se poate amortiza in scurta vreme, asa incat pe mine Multipor m-a convins pe deplin, de aceea in lupta cu polisirenul il declar 100% castigator.

Imi voi izola garsoniera de care va povesteam nu cu polistiren nociv, ci cu Multipor! 

Despre alte materiale de constructie termoizolatoare puteti afla detaliat accesand adresa web domu.ro.

Niciun comentariu: