miercuri, 16 martie 2016

Folii mulcire permeabile - o solutie smart pentru gradinarii profesionisti si amatori

Cautand ieri pe site-urile cu articole de gradinarit niste ingrasamant lichid pentru bambus, am dat absolut intamplator si peste o oferta speciala horticola: folie de mulcire permeabila de la eMenatwork.Suna interesant, mai ales ca, fiind scrabblista cu vechime, mereu sunt atenta la cuvintele rare, pentru a-mi imbogati bagajul lexical.

Am cautat iute termenul "mulcire" in DEX, iar pentru ca nu l-am gasit , mi-am dat seama ca este un neologism intrat de curand in limba romana.

Si totusi...

Ce este folia de mulcire si la ce se foloseste ea?

Wikipedia spune ca termenul de "mulcire" provine din limba engleza, unde prin "mulch" ("mulci" in limba romana) se intelege un strat organic sau anorganic, ce se aseaza pe sol in scopul de a se mentine umiditatea acestuia si a se impiedica cresterea buruienilor care pot sa sufoce plantele de cultura.

Mulciul organic poate sa fie format din ierburi taiate, frunze, paie, coaja de copac, dejectii de animale, coceni, in timp ce mulciul anorganic se prezinta sub forma mai simpla, de ziare vechi sau o forma moderna, de folii de plastic speciale, divers colorate, permeabile sau impermeabile.

In lume, s-au facut studii in universitati prestigioase cu privire la eficienta acestor folii de mulcire si s-a ajuns la concluzia ca, in functie de ceea ce horticultorii doresc de la acest strat, trebuie sa le alegem dupa culoare.

O folie de mulcire rosie alunga viermii de radacina si unele specii de muste, o folie de mulcire portocalie este ideala pentru culturile de cartof, folia de mulcire albastra poate sa fie un scut de nadejde impotriva afidelor cu aripi, iar foliile de mulcire negre sunt ideale pentru daunatorii care se tarasc pe sol si nu suporta caldura solara.

Ce-i drept, aceste studii au mai aratat si faptul ca daunatorii au devenit si ei foarte isteti, de aceea pot reactiona diferit la una si aceiasi culoare a foliei de mulcire, in raport de regiunea globului la care ne referim.

Oricum, o folie de mulcire neagra cu certitudine capteaza mai bine razele solare, asa incat atacatorii taratori ai culturilor de plante sau florilor sunt alungati usor si fara a mai fi nevoie de utilizarea unor chimicale toxice in acest sens.

Pe site-ul eMenatwork o sa gasiti mai multe tipuri de folii de mulcire, dar daca ar fi sa ma refer strict la oferta de care va spuneam la inceput, adica la folia de mulcire permeabila de la eMenatwork, ea este un soi de plasa permeabila, care pastreaza caldura solara si retine umiditatea solului, grabeste cresterea culturilor si le protejeaza in timpul schimbarilor tot mai dese de temperatura cu care si tara noastra este confruntata in ultimul timp.

Desi aceasta folie de mulcire permeabila neagra este utilizata in special de catre gradinarii profesionisti, fiind cunoscuta drept o folie speciala pentru plantele taratoare, ea poate sa fie utilizata cu succes si in gradinile particulare, inclusiv pe terenuri si suprafete terasate.

Extrem de rezistenta la perforare, folia de mulcire permeabila are avantajul de a mentine legumele si florile curate, interpunandu-se cu eficienta dovedita intre acestea si terenul unde sunt cultivate.

Din magazinul online eMenatwork puteti sa achizitionati folie de mulcire permeabila neagra la un pret foarte bun, de doar 644,44 lei, sub forma de rola de 1,65x100 m.

Pe site-ul emenatwork.ro o sa gasiti si multe alte solutii profesionale pentru curtea si gradina voastra, nu doar diverse tipuri de folii.Intrati si convingeti-va chiar acum!

Niciun comentariu: