miercuri, 16 decembrie 2015

Online Reputation Management: Cum scapi de rezultatele negative de pe motoarele de cautare?

Orm sau online reputation management reprezinta un sector mai putin cunoscut in relatiile publice si de marketing, dar de tot mai mare importanta si in Romania, pe masura ce creste numarul oamenilor au o conexiune la internet.

In cuvinte simple, ORM  reprezinta ansamblul de strategii care au scopul ca o anumita persoana sau/si firma acesteia sa apara intr-o lumina pozitiva pe motoarele de cautare, prin eliminarea postarilor negative.

Daca ar fi sa ma refer la domeniul avocaturii, pe care il cunosc cel mai bine, a avea o imagine buna pe internet a devenit in zilele noastre o necesitate, intr-un mediul atat de concurential precum acela din tara noastra.

Pe masura ce tot mai multi oameni cauta informatii juridice pe internet, este firesc ca un avocat sa aiba o buna reputatie profesionala si in spatiul virtual, pentru a-si pastra si creste clientela.

Avand in vedere prejudecatile despre aceasta profesie liberala, orice comentarii negative referitoare la persoana sau firma unui avocat ii poate alunga pe potentialii justitiabili, pe viitorii parteneri, dar si pe tinerii de-abia intrati in Barou care ar dori sa trimita cv-urile lor, in speranta unei colaborari de durata.

Avand in vedere cum functioneaza motoarele de cautare, mai ales Google-ul, informatiile rauvoitoare, chiar denigratoare, pot sa ramana multa vreme in partea de sus a paginii cu rezultatele cautarii.

De multe ori, nu este vorba de afirmatiile rautacioase facute de vreun client nemultumit, ci chiar de catre concurenta, care din invidie si interes financiar in forma lui cea mai concreta, vor sa arunce o lumina proasta asupra reputatiei profesionale a unui anume avocat-tinta.

Daca deja acest lucru s-a intamplat, cel mai bine este sa apelati la o agentie specializata in servicii de orm sau online reputation management, pentru ca este putin probabil ca avocatul ce a devenit victima atacului respectiv sa se poata descurca singur.

Mai intai trebuie verificat daca site-ul profesional este corect structurat. Mai ales pagina de profil a avocatului in cauza trebuie sa fie corect intocmita si optimizata pentru motoarele de cautare.

In al doilea rand, trebuie verificat daca pagina profesionala si grupurile de specialitate create pe Facebook, LinkedIn si Twitter ale acestuia au o vizibilitate mare, ceea ce presupune si o activitate online sustinuta.

Configurarea unei alerte Goole este imperios necesara, pentru a fii la curent in timp real cu noile informatii (pozitive si negative) despre persoana si firma lui de avocatura.

Continutul  negativ se poate imparti in trei categorii: comentarii negative (de la clienti rau intentionati), informatii denigratoare mincinoase (calomnii) si informatii denigratoare adevarate.

In plus, este bine de precizat ca acest continut nu se refera strict doar la texte postate, ci si la fotografii si continut video (mai ales de cand tot mai multi romani sunt fani YouTube). 

Chiar daca nu se gasesc informatii negative pe internet despre un avocat si/sau firma sa, trebuie ca imaginea pozitiva sa se construiasca permanent, pentru o reputatie solida in online.


In concluzie, o  campanie ORM este extrem de complexa si poate sa se refere la:

- eliminarea  cuvintelor precum "inselatorie", "teapa", "hotie", "incompetenta", legate de persoana sau firma unui avocat pe motoarele de cautare;
- inlocuirea continutului negativ cu un continut de marketing pozitiv;
- postarea de articole juridice (inclusiv scrise de bloggeri profesionisti) ce contin cuvinte cheie pozitive, texte care sa ajunga pe primele locuri in cautarile online;
- crearea backlink-uri personalizate;
- cresterea vizibilitatii pe retelele de socializare;
- construirea unui brand personal puternic;
- crearea unui brand personalizat etc.

O solutie foarte buna ar fi sa se apeleze la agentia DWF - Digital Marketing & Crowdsourcing Solutions care are o rezolvare ECO pentru (re)castigarea reputatiei tale online:

- Eliminarea rezultatelor negative din prima pagina;
- Crearea de continut nou reprezentativ;
- Optimizarea si pozitionarea continutului nou.

Serviciile DWF de ORM si Personal Branding sunt adresate unor categorii largi de profesionisti: avocati, medici, manageri, politicieni, artisti, dar si firmelor ce au magazinelor online si care pot sa fie prejudiciate mult mai puternic, deoarece au si un numar mai mare de clienti sau potentiali clienti (deci o vulnerabilitate mai mare).

Deja magazinele online sunt intr-o concurenta acerba, indiferent de nisa lor de activitate, asa incat au imperioasa nevoie de o agentie care sa se ocupe in mod profesionist de reputatia lor in mediul de business online.

Asadar, indiferent daca sunteti liber profesionist sau antreprenor, proprietar de magazin online, va invit ca in acest final de an sa intrat pe dwf.ro la sectiunea ORM, sa lecturati articolele scrise de Sorin Draghici si sa incepeti o colaborare cu aceasta companie serioasa, daca doriti sa aveti un 2016 profitabil, in care sa va mentineti si cresteti reputatia in mediul online, iar profiturile din activitatea pe care o desfasurati sa fie tot mai mari, chiar si intr-un mediu concurential acerb, precum acela din Romania.

Niciun comentariu: