luni, 14 decembrie 2015

Alege. Schimba. Combina... mijoacele de deplasare prin oras!

In luna octombrie sa povesteam despre o actiune a patrulelor "Do the Right Mix Romania" care intrau in actiune in Bucuresti la acel moment.Pentru aceia care nu au citit postarea mea si care nu stiu inca despre ce campanie internationala este vorba, va ofer acum cateva informatii succinte despre acest amplu proiect european care va avea o durata de trei ani si se va desfasura atat in statele ce compun Uniunea Europeana, dar si in nordul continentului, in Norvegia, Islanda, precum si in Liechtenstein. In plus, pana si Argentina s-a alaturat acestei idei interesante.

Desfasurat sub deviza: "Alege.Schimba.Combina.", proiectul demarat de catre Comisia Europeana, prin Directoratul General pentru Mobilitate si Transport, incearca sa constientizeze locuitorii din mediul urban ca pentru a ajunge din punctul A in punctul B nu este obligatoriu sa folosim masinile personale, o putem face de multe ori mai simplu, fara a sta blocati timp pretios in trafic, alegand mijloacele de transport in comun.Astfel mai reducem un pic din poluare, facem si un pic de economie, ba chiar ne imbunatatim si starea de sanatate, pentru ca de multe ori, pe distante scurte, este mai inteligent sa mergem pe jos sau cu bicicleta, decat cu mjloace motorizate.

Pe distante mai lungi putem chiar sa ne distram, alegand diverse mijloace de locomotie, mereu altele, pentru ca sa nu cadem in rutina aceluiasi drum, parcurs de multe ori zilnic.

Imaginati-va cum ar fi sa mergeti la birou in mod diferit, dimineata, cand aglomeratia este la apogeu.

Daca intre casa dvs. si locul de munca exista o retea urbana de mijloace de transport in comun extinsa, jucati-va de-a diversitatea.

Intr-o zi mergeti cu masina personala, dar in urmatoarea puteti opta pentru a va deplasa cateva statii cu tramvaiul sau autobuzul, iar mai apoi sa luati metroul.

A treia zi puteti alege sa plecati cu cateva minute mai devreme si sa mergeti si pe jos o bucata de drum. S-ar putea sa vedeti lucruri pe care nici nu le banuiati din spatele geamurilor autoturismului dvs. personal.

Veti vedea, mergand pe jos, cladiri pe care nici nu le bagati in seama inainte, veti vedea oameni reali, nu pietoni pe care trebuie sa nu ii accidentati, veti simti tumultul strazii, veti iesi din vehiculul in care erati izolat si veti simti caldaramul solid sub pasi, nu podeaua masinii si zdruncinaturile cauzate de gropile din carosabil.

Daca veti alege sa strabateti o bucata de drum ca pieton veti simti si adierea vantului, veti auzi fosnetul frunzelor copacilor de pe marginea drumului, veti vedea soarele de-abia rasarit cum se inalta incetisor pe cer, colorandu-l cu nuante rosietico-aurii.

Ce ziceti, v-ar place o asemenea experienta senzoriala complexa? Este un soi de aventura urbana, pe care nu trebuie sa o ratati, indiferent cat de workaholici sau de atasati de masina voastra personala sunteti.


Daca vreti sa fiti participant activ la proiect, puteti afla informatii suplimentare despre campania aflata in plina desfasurare accesand pagina de pe Facebook "Do the Right Mix Romania".

Niciun comentariu: