marți, 17 noiembrie 2015

Ce rol joaca stresul in aparitia si dezvoltarea psoriazisului

Stresul nu ne afecteaza numai din punct de vedere psihic ci a ajuns sa ne afecteze si sanatatea. In ziua de azi tot mai multe persoane care ajung la medic, afla ca boala cu care sunt diagnosticati, s-a declansat din cauza nivelului de stres crescut. 
In aceasta situatie sunt si persoanele care sufera de psoriazis. Cercetarile au demonstrat ca stresul este un factor declansator in multe cazuri depistate de psoriazis la nivel mondial si ca 2-3% din populatia de pe glob se confrunta cu aceasta boala. 
Stresul nu doar ca joaca un rol foarte important in aparitia bolii dar factorii de stres si anxietatea  declansata din cauza afectiunii, poate duce la agravarea psoriazisului existent. In plus stresul poate amplifica perceptia durerii si poate inrautati simptomele psoriazisului.
In Romania  400.000 de persoane au fost diagnosticate cu psoriazis, iar dupa spusele oficialilor de la Societatea Romana de Dermatologie, numarul bolnavilor nediagnosticati este dublu,insa aceasta boala nu este una contagioasa.
La nivel mondial peste 80% din persoanele cu psoriazis sufera de psoriazis in placi, psoriazisul gutat afecteaza aproximativ 10% dintre persoanele diagnosticate cu aceasta boala si mai putin de 5% dintre pacienti sunt afectati de psoriazisul pustular.
Psoriazisul in placi se poate manifesta oriunde dar cel mai adesea apare pe coate, genunchi, spate si scalp. Simptomele includ placi proeminente, rosii acoperite de cruste albe-argintii care se desprind cu regularitate. 
Psoriazisul scalpului afecteaza intre 50% si 80% din persoanele cu psoriazis si variaza de la forme foarte usoare pana la forme foarte severe.
Psoriazis gutat este mai des intalnit in randul copiilor si adolescentilor diagnosticati cu psoriazis. Aceasta forma de psoriazis poate fi declansat de o infectie streptococica a gatului. Psoriazisul gutat apare sub forma unor mici leziuni de culoare rosie, cu cruste, care arata ca si cum corpul ar fi fost improscat cu un lichid rosu.
Psoriazis pustular este o complicatie a psoriazisului in placi care poate aparea in urma intreruperii bruste a unui tratament urmat continuu. Placile psoriazisului pustular sunt caracterizate de pustule pline cu puroi, iar mainile si picioarele sunt zonele cele mai afectate de acest tip de psoriazis, insa nici acest tip de psoriazis nu este contagios. 
Daca ai persoane in familie sau in cercul tau de prieteni exista cineva care sufera de aceasta boala nu ezita sa ii fi alaturi. Persoanele cu psoriazis nu doar ca se confrunta cu boala, ci sunt predispuse si la depresii deoarece din cauza problemelor estetice provocate de psoriazis, aceste persoane au tendinta sa se izoleze de restul din cauza rusinii sau incearca pe cat posibil sa isi ascunda boala.  Este bine sa te informezi pentru a intelege si mai bine cu ce se confrunta pacientii cu psoriazis. Inscrie-te gratuit pe platforma QualityCare. Aceasta platforma iti va furniza informatii si recomandari despre modul in care poti ajuta persoanele in cauza sa-si traiasca viata din plin. 

Niciun comentariu: