luni, 20 iulie 2015

Meseria de videochatista, desi legala, este inca foarte controversata in Romania

In ultima vreme apar in media stiri in  tot mai dese despre videochat, asa incat lumea a inceput sa nu mai fie atat de stanjenita cand se abordeaza aceasta tema. O fi bine, o fi rau, intr-o tara precum Romania in care nu se priveste cu ochi buni aceasta activitate, deja banala in alte tari, parerile sunt impartite.
Ati vazut probabil si voi filme, in special americane, in care actrite care nu isi gaseau angajament acceptau sa lucreze in industria videochatului. Acolo, a fi videochatista e la fel de banal cu a fi ospatarita sau lucratoare la call center intr-un magazin online de piese de masini, de exemplu.
Evident, multe dintre stirile difuzate la noi  au o conotatie negativa si se refera la descinderi ale mascatilor in diverse locatii, din diferite orase ale tarii, unde, sub aparenta unei afaceri legale de videochat, se practica de fapt prostitutia..
In calitate de avocat mi s-a intamplat de cateva ori sa fiu intrebata de catre diversi clienti daca activitatea de videochat este intr-adevar legala si cam unde s-ar incadra aceasta in sfera de meserii acceptate in tara noastra.
Daca pana in urma cu nu foarte multi ani studiourile de videochat erau ilegale, in prezent, a fi patron de studio de videochat nu mai este ceva insolit, mai ales daca sunt respectate prevederile actuale in materie.
 Activitatea de videochat este inteleasa drept creatie si interpretare artistica prin sunete si imagini.  O definitie extinsa, putem spune, care poate acoperi toata sfera din acest domeniu: videochat glamour, videochat non-adult si chiar videochat adult.
Daca ultima categorie de videochat implica nuditatea, celelalte doua tipuri de videochat sunt mult mai subtile, necesitand o abilitate deosebita a modelului de a tine un client cat mai mult online, in conditiile in care fata cu care se afla in conexiune online clientul nu trebuie sa se dezbrace, ci sa il farmece in alte moduri, care de care mai fanteziste sau pur si simplu sa ii asculte problemele, sa il inteleaga, chiar si sa ii dea sfaturi, in unele cazuri.
Probabil o sa va para ciudat, dar specialistii in economie spun ca videochat-ul este un domeniu economic care are mari sanse de dezvoltare in Romania.
Studio 20, una dintre companiile cele mai importante de la noi din tara la ora actuala ce se ocupa cu formele de videochat, prin reprezentantii sai, a enumerat si cam ce conditii ar trebui sa le indeplineasca o persoana care doreste sa se angajeze la ei.
Astfel, fetele (denumite modele) trebuie sa arate foarte bine, sa cunoasca foarte bine limba engleza la nivel conversational, sa aiba abilitatea de a se adapta diferitelor persoane cu care intra in legatura pe internet, sa fie bune psiholoage, sa stie sa asculte cu rabdare, pentru ca multi dintre clientii fideli (denumiti generic membri ai clubului) au probleme mai mari sau mai mici de integrare in societate, in special in ceea ce priveste interactiunea reala cu femeile.
Activitatea de videochatista este, spun cei ce lucreaza in bransa, o meserie dificila, banii nu se obtin deloc usor, dar pentru cineva talentat castigurile pot sa fie substantiale, chiar si de cateva mii de euro pe luna.
Fiiind o activitate legala, Studio 20 confirma faptul ca se incheie un contract de munca cu fiecare fata ce vrea sa devina videochatista, in care se stabilesc ferm drepturile si obligatiile, urmand sa se plateasca ca pentru orice salariat roman taxe si impozite la bugetul de stat.
Este o meserie dificila, in care la Studio 20 fetele angajate lucreaza doar cu clienti straini (in medie cam 80% dintre ei sunt din Statele Unite, dar exista si clienti din Canada, Marea Britanie, precum si din alte tari ale lumii).
Conform studiilor efectuate pe plan mondial, barbatii care apeleaza la servicii de videochat au varste intre 35 si 65 de ani si dispun de mijloace de trai suficiente pentru a-si permite sa cheltuiasca in medie peste 300 de dolari lunar accesand platformele de videochat.
Asa se face ca exista o concurenta foarte dura intre studiourile de videochat din intreaga lume, iar, ca in orice domeniu, doar cei profesionisti, seriosi, se pot mentine pe piata de profil.
Date fiind prejudecatile din Romania, videochatistele de la Studio 20 nu pot fi apelate din tara, ci doar din strainatate, pentru un grad mai mare de confidentialitate si protectie a fetelor ce fac videochat.
In principiu, fetele cele mai bune din domeniu sunt studente sau absolvente de facultate, care recurg la acest job doar temporar, pana cand reusesc sa agoniseasca niste sume suficiente pentru a-si cumpara o masina, o casa, a-si face niste operatii estetice pe care altfel nu si le-ar permite, a pleca in vacante exotice.
Avand in vedere ca meseria lor este recunoscuta de legile statului roman, poate ca nici noi nu ar trebui sa o privim cu atata suspiciune, poate ar trebui sa consideram ca, in definitiv, este o meserie ca oricare alta,  o activitate ce nu trebuie nici laudata, dar nici hulita, fiecare fiind responsabil ceea ce doreste sa faca in viata. 
Important este ca doritoarele ce vor sa se faca videochatiste sa deschida bine ochii inainte de a se angaja intr-un studio de videochat, sa se intereseze extrem de bine despre profesionalismul, seriozitatea acestuia, pentru ca riscurile sunt totusi extrem de mari de a ajunge, fara voia lor,  intr-o retea de prostitutie de unde cu greu se poate iesi.
Mai multe informatii despre acest subiect puteti afla accesand site-ul celor de la Studio 20,

Niciun comentariu: