vineri, 10 octombrie 2014

Cu ajutorul unei firme hidrofoare aduci confortul si in casa ta de la tara!

In urma cu niste ani locuiam la curte, undeva in zona de nord a Bucurestiului.
Pe vremea aceea nu exista net, ca sa poata gasi rapid, la o simpla cautare,firme hidrofoare, care sa comercializeze inclusiv online accesorii pompe-hidrofoare, nu doar hidrofoare cu adancimea de aspiratie de 30 de metri, sau pompe hidrofor aspiratie 9 metri, pompe pentru ridicarea presiunii apei, pompe submersibile pentru ape curate in sistem hidrofor, ba chiar si vase-butelie pentru pompe si hidrofoare.
Bucurestii-Noi era pe atunci un cartier ramas parca in perioada interbelica, cu strazile pline de tei incarcati de flori primavara. In plus, aveam si foarte multi castani salbatici, care ne asigurau noua, copiilor, in toamnele lungi, materia prima pentru confectionarea de papusele si decoratiuni diverse pentru bradul de Craciun, din fructele lor spectaculoase, maroniu-lucioase, intr-o vreme cand mai toti faceam handmade fara sa stim.
Ce-i drept, conditiile de locuit nu erau chiar la nivelul ridicat al confortului din zilele de acum, dar fiecare familie se adapta cum putea.
Asa faceau si parintii mei, care nascocisera o metoda inteligenta pentru a asigura transportul apei din putul aflat intr-o pivnita mare, amplasata in spatele gradinii.
Si acum ma intreb de ce mesterul fantanar care a sapat acea sursa de apa freatica s-a gandit sa nu ii faca gura la nivelul solului, ci in adanc, la vreo doi metri si jumatate...
Pivnita aceea avea o atractie deosebita pentru mine, pentru ca era acoperita de niste bucati mari de tabla si lemn, un soi de usi originale, asezate aproape pe orizontala, sub un unghi de vreo 30 de grade.
In adancurile hrubei, unde iarna se pastrau in compartimente speciale cartofii si alte provizii destinate anotimpului rece, se cobora pe o scara de lemn cu multe trepte.
Aveam pana si un bec ce arunca o lumina palida in acea pivnita ciudata.
Chiar langa locul unde se sprijinea scara era putul acela, care sa fiu sincera, ma cam speria nitel...
In el fusese montata o pompa care aspira apa din adancuri si o urca prin niste tevi pana in casa, mai precis in baie, unde exista un boiler, o chiuveta, asa, cam ca la bloc, precum si in bucatarie.
In plus, noi aveam si un furtun lung, montat la o teava scurta, ce urca din pivnita, asa incat vita-de-vie si gradina de legume unde aveam de toate, de la cateva brazde de ceapa si usturoi la cuiburi de cartofi, precum si rosii adevarate, extrem de gustoase, absolut totul era udat asa, mecanizat.
Era o adevarata placere sa stai seara in gradina proaspat udata, pe un sezlong si sa privesti puzderia de stele de pe cer!
La un moment dat, pompa asta minunata si-a dat obstescul sfarsit, iar tatal meu s-a tot chinuit sa gaseasca piese de schimb pentru a-i reda o noua viata si noua micutul confort pierdut, dar in zadar.
Asa se face ca pana s-a tras reteaua de apa si pe strada noastra, ne-am cam chinuit.
Mai apoi noi ne-am mutat din acea locuinta plina de un evident farmec patriarhal, de aceea, zilele acestea cand am gasit pe un portal online mentiuni despre firmele ce comercializeaza pompe si hidrofoare m-a cuprins nostalgia.
Oricum, pentru aceia care locuiesc in zonele rurale sau pur si simplu si-au construit cate o casuta modesta de vacanta, iar apa curenta nu a ajuns inca pana la ei, saparea unui put si scoaterea acesteia din adancuri cu ajutorul acestor inventii extrem de utile, pompele si hidrofoarele, le poate face viata mai frumoasa.

Niciun comentariu: