luni, 24 martie 2014

Cine a inventat manerul la usa?

In aceasta dimineata, grabindu-ma ca de obicei spre birou, am tras cam tare de manerul de usa ce desparte sufrageria de balcon si, stupoare, am ramas cu el in mana!
Nu ca as dispune eu de vreo forta herculiana, dar era destul de vechi si pana la urma trebuia sa ma astept ca acesta sa cedeze. Dar de ce tocmai la inceput de saptamana?
L-am aruncat cat colo in hol, intr-un colt, urmand sa rezolv problema mai spre seara, la intoarcerea acasa...
Intamplarea m-a facut sa imi staruie in minte, precum un leitmotiv agasant o intrebare: „Cine a inventat manerul de la usa?”
Habar nu aveam, probabil ca nici voi nu ati manifestat vreodata interes pentru istoria acestei componente esentiale pentru o usa obisnuita.
Ca de obicei, am ajuns sa traim inconjurati de o multime de obiecte pe care nici macar nu le mai bagam in seama, pana in clipa in care avem ghinionul de a se rupe, sparge sau defecta, intotdeauna cand ne e lumea mai draga.
Asa este si cazul banalelor manere de la usile si ferestrele caselor noastre...
O sa ajungem sa fim inghititi cu totul de universul acestor lucruri casnice, fiecare cu energia lui proprie, dar nici nu le mai bagam de seama, in alergatura noastra zilnica. Exista mai nou exercitii prin care sa ne ancoram AICI si ACUM, ce pornesc de la constientizarea faptului ca aceste obiecte chiar exista si ca ele interactioneaza cu noi, fie ca vrem sau nu.
Si totusi... Cine o fi inventat manerul de la usa?
Uite asa, luni dimineata, in loc sa imi beau cafeluta ascultand absenta ultimele barfe ale colegilor de birou, am deschis laptopul si am inceput sa caut cu febrilitate informatii despre acest subiect invaluit in ceata nestiintei...
Asa cum ma asteptam, referirile sunt extrem de putine chiar si pe net, oamenii fiind mai preocupati sa imagineze noi si noi modele de manere, care de care mai sofisticate, nicidecum sa afle cine a fost primul humanoid care a inventat nu, nu roata, ci... manerul de la usa!
Bine, mai intai ar trebui sa vedem cine a nascocit usa, asa cum o cunoastem noi astazi, inlocuind bolovanul ce inchidea intrarea in pestera, dar asta deja este o alta poveste...
Revenind, egiptenii din vremurile stravechi aveau manere de lemn la usile lor simple sau duble, dovezile ajungand pana la noi datorita picturilor din mormintele faraonilor.
Si babilonienii, ca si romanii, aveau cunostinta de ele, dovada ca acel prim inventator stravechi s-a gandit bine cand a decis ca e mai frumos (civilizat?) sa deschizi o usa de lemn cu ajutorul unui maner, decat tragandu-i pur si simplu un picior zdravan sau impingand-o. Altfel cum ar fi parcurs mileniile aceasta nascocire a mintii umane?
De la manerele de lemn, pe masura ce societatea a progresat, inclusiv dupa ce s-au descoperit balamalele, rulmentii, s-a trecut la dispozitive de deschis usa din ce in ce mai perfectionate, iar lemnul a fost inlocuit cu metal turnat, bronz, alama, dar si portelan.
Daca ar fi sa ne referim la documente clare, Osbourn Dorsey este inventantorul modern al manerului usii, iar consemnarea istoricului fapt s-a facut la 10 decembrie 1878 in Statele Unite.
Recunosc ca am scotocit ceva pe internet pentru a afla mai multe despre acest inventator de origine afro-americana, dar in zadar. Cert este ca in acea ultima parte a epocii victoriene, pana si banalul (pentru noi!) maner-buton de usa, care se rasucea, trebuie sa fi starnit multa admiratie printre bogatasii vremii.
Revenind insa la ziua de azi, cand am reusit sa smulg, nu se stie cum, manerul de la usa ce desparte sufrageria de balcon, ma gandesc ca sa imi cumpar si eu de pe net unul mai deosebit...
Oferta de manere usi este extrem de mare, asa ca sigur am sa gasesc ceva pe placul meu.
Tot am laptopul deschis, asa ca am intrat pe www.rivo.ro, magazinul meu preferat de materiale de constructii si accesorii diverse, pentru a alege de la sectiunea manere usi unul care sa se potriveasca apartamentului meu si, de ce nu, sa fie admirat de musafirii ce imi trec pragul, asa cum era laudata in urma cu aproape 250 de ani inventia lui Osbourn Dorsey.
Dar, mai bine, ce ar fi sa imi schimb usa cu totul si sa comand una moderna de pe site-ul lor?
Da, probabil asa voi face!

Niciun comentariu: