miercuri, 12 februarie 2014

Cum alegi acumulatorii potriviti pentru lanterna LED

 7 pasi pentru a fi sigur ca alegi acumulatorii potriviti pentru lanterna ta.

Chiar daca bateriile alcaline reprezinta (inca) alegerea preferata a utilizatorilor de lanterne Fenix, LED Lenser, Olight sau Nitecore, situatia pare sa se schimbe.

De ce? Pentru ca, desi, la inceput, costul de achizitionare a unui acumulator este mai ridicat decat te-ai astepta, acesta se amortizeaza rapid. Acumulatorul poate fi utilizat o perioada mult mai mare de timp si suporta sute de cicluri de incarcare - descarcare, in timp ce o baterie alcalina goala nu mai are nicio utilitate

Cum alegi acumulatorii potriviti
  1. Analizeaza bugetul: platesti mai mult acum, dar cheltuielile se vor amortiza pentru ca ii vei folosi perioada indelungata.
  2.  Cauta modelele compatibile cu lanterna ta. Nu folosi, sub nicio forma, alte tipuri de alimentare decat cele indicate de producatorul lanternei.
  3. Atentie la efectul de memorie pe care il pot avea acumulatorii! Acumulatorii NiCd au tendinta de a avea asa-numitul “efect de memorie”, in timp ce acumulatorii de tip NiMH sunt mai putin predispusi sa dezvolte aceasta caracteristica. Efectul de memorie (i se mai spune si “memoria acumulatorului”) se refera la situatia in care acumulatorii isi pierd treptat capacitatea maxima de a stoca energie electrica daca sunt reincarcati in mod repetat inainte de a fi complet descarcati. Cei mai populari acumulatori sunt, la aceasta ora, acumulatorii Li-Ion - mai usori decat Ni-Mh si fara efect de memorie.
  4. Verifica durata de functionare a acumulatorului (cata autonomie iti permite pana la urmatoarea incarcare) Pentru acest lucru, studiaza capacitatea (masurata in mAh). Cu cat valoarea este mai mare, cu atat dureaza mai mult.
  5. Cumpara si un incarcator pentru acumulator.
  6. Gandeste responsabil. Simplul gest de a achizitiona acumulatori sau lanterne LED Nitecore sau lanterne LED Lenser reincarcabile aduce deja un mare beneficiu mediului - mai putine baterii aruncate inseamna mai putine deseuri. Poti merge mai departe si sa cauti acumulatori care nu contin substante toxice precum cadmiu si mercur.
  7. Verifica (si respecta) instructiunile de utilizare si avertizarile producatorului.

Niciun comentariu: